جستجو
این کادر جستجو را ببندید.

در ششمین همایش تحقیق و نوآوری مطرح شد؛ تشکیل اتاق فکر علم و فناوری در گروه مپنا

گروه مپنا، روز پنجشنبه ششم خردادماه ۹۵، ششمین همایش تحقیق و نوآوری خود را برگزار کرد. “عباس علی‌آبادی” مدیرعامل گروه مپنا در این همایش طی سخنان کوتاهی تصریح کرد: بدون تردید مسیر آینده مپنا از تحقیق و توسعه عبور می‌کند و گرچه توسعۀ ارتباطات بین‌المللی و همکاری مپنا با شرکت‌های بزرگ جهانی ادامه خواهد یافت، با این حال ما به تحقیق و پژوهش دل‌بسته‌ایم.

گروه مپنا، روز پنجشنبه ششم خردادماه ۹۵، ششمین همایش تحقیق و نوآوری خود را برگزار کرد. “عباس علی‌آبادی” مدیرعامل گروه مپنا در این همایش طی سخنان کوتاهی تصریح کرد: بدون تردید مسیر آینده مپنا از تحقیق و توسعه عبور می‌کند و گرچه توسعۀ ارتباطات بین‌المللی و همکاری مپنا با شرکت‌های بزرگ جهانی ادامه خواهد یافت، با این حال ما به تحقیق و پژوهش دل‌بسته‌ایم.

وی کیفیت را عامل بسیار بزرگ در رشد و توسعۀ گروه مپنا عنوان و خاطر نشان کرد: با وجود اهمیت وجودی کیفیت، عنصر کمیت نیز هم رده و در رتبۀ کیفیت قرار دارد.

مدیرعامل گروه مپنا افزود: روزی مپنا به موفقیت بیشتری نائل خواهد آمد که نیروی انسانی خود را افزایش دهد و گسترۀ آن نیز محدود به جغرافیای میهن ما نیست و روزی که استعدادهای جهانی را در راستای اهداف عالیۀ خود بسیج کنیم و به کارگیریم، آن گاه موفق خواهیم بود.

وی در پایان از تشکیل اتاق فکر علم و فناوری در گروه مپنا متشکل از تعدادی از استادان برجسته و علمی کشور و تعدادی از همکاران گروه خبر داد.

همایش تحقیق و نوآوری گروه مپنا در سال ۱۳۹۵ با رخدادهایی از جمله ” اهدای تندیس و لوح تقدیر به شرکت برتر گروه در زمینۀ ارزیابی عملکرد تحقیق و توسعه و اهدای لوح تقدیر پروژه تحقیق و توسعه برتر شرکتها به تعدادی از مدیران و کارشناسان گروه همراه بود. در اثنای همایش نیز چند  مستند تصویری آگاهی‌رسانی و هدفمند شامل “دستاوردهای تحقیق و توسعه در گروه مپنا، استمرار تحقیق و توسعه– الزام اقتصاد مقاومتی، اهمیت نظام مالکیت فکری برای مپنا، چه آینده‌ای در انتظار ما است؟” برای حاضران پخش شد که مورد استقبال قرار گرفت.

در بخش دیگر این همایش، گزارشی از ارزیابی عملکرد واحدهای تحقیق و توسعه در گروه مپنا ارائه شد و بر اساس اعلام، شرکت‌هایی که در مدل ارائه شده، علاوه بر تمرکز بر کسب دستاوردها، در زیرساخت‌ها، منابع، تعریف پروژه و مدیریت پروژه نیز موفق بوده‌اند در این ارزیابی‌ها جای گرفته‌اند. در این ارزیابی‌ها، شرکت مهندسی و ساخت ‌توربین مپنا (توگا) به عنوان شرکت برتر مپنا در سال ۱۳۹۴ در زمینه تحقیق و توسعه معرفی شد.

رشد مپنا در سایۀ تحقیق، توسعه و نوآوری

مشاور مدیرعامل گروه در امور تحقیق و توسعه، در ابتدای این همایش، ضمن خیر مقدم به مدعوین، به بیان تاریخچه‌ای از پنج دوره همایش تحقیق و نوآوری گروه مپنا و بیان اهداف این همایش پرداخت.

“محسن حامدی”،  هدف از برگزاری این همایش را “پیشرفت مپنا در زمینۀ تحقیق، توسعه و نوآوری و استمرار سرآمدی گروه در عرصۀ ملی و سرآمدی در عرصۀ بین‌المللی” دانست و از دغدغۀ مشترک و مستمر دست‌اندرکاران و حاضران این همایش در جهت رشد مپنا در سایۀ تحقیق، توسعه و نوآوری سخن گفت.

وی برگزاری مستمر همایش تحقیق و نوآوری را نشانه آن دانست که ویژگی‌های مثبت موجب سرآمدی مپنا در عرصه ملی کماکان در این مجموعه وجود دارند و ابراز امیدواری کرد که مپنا در عرصه بین‌المللی نیز به جایگاهی شایسته دست یابد.

شفافیت، یکدستی، انسجام و هماهنگی زمانی شروط موفقیت راهبرد توسعه و تحقیق  

از جمله ویژگی های مثبت این دوره از همایش، دعوت از سخنرانان برجسته بین المللی از جمله دکتر بایگان و دکتر محجوبی بود.

“مارکوس بایگان”، معاون سابق بخش پژوهش و فناوری و مشاور مدیریت فناوری و تحقیق و توسعه بین‌المللی شرکت نیروگاهیABB سوئیس، سخنران دوم ششمین همایش تحقیق و نوآوری بود که موضوع سخنان خود را به آخرین روش‌های مدیریت یکپارچه فناوری اختصاص داده بود. پیوند میان فروش، بازاریابی و فناوری، نقش سازمان در طراحی نقشه راه فناوری، نقش حیاتی تحقیقات در سازمان‌های تجاری برای شناسایی و فراهم‌سازی انواع فناوری و بهترین روش‌های مدیریت تحقیقات در سازمان های تجاری از جمله سرفصل‌های سخنان دکتر بایگان بود که به زبان انگلیسی ارائه شد.

وی طراحی راهبرد تحقیق و توسعه را نیازمند پاسخگویی به چهار سوال اساسی دانست که “محتوای تحقیق و توسعه مدنظر ما چیست؟ از طریق چه فرایندهایی قصد محقق کردن این راهبردها را داریم؟ راهبرد تحقیق و توسعه در کجا اجرا می شود؟ و افراد دست‌اندرکار تحقیق و توسعه کدامند؟”

بایگان، “شفافیت، یکدستی، انسجام و هماهنگی زمانی” را شروط لازم برای موفقیت راهبرد توسعه و تحقیق خواند و خاطرنشان کرد: پیشرفت در حوزۀ فناوری در محیط بسته یک شرکت اتفاق نمی‌افتد، بلکه از طریق تأثیر متقابل و نظام‌مند چندعامل، دانشگاه‌ها، موسسات پژوهشی ملی، تأمین‌کنندگان فناوری‌های مشخص و پیشرفت در تولید دانش صورت می‌گیرد.

وی فناوری کسب و کار (Business Technology) را نقطۀ شروع هرگونه فعالیت جدید در حوزۀ فناوری خواند و بر لزوم توجه به این مقوله تأکید کرد.

۲۷ میلیارد دلار ارزشBIG DATA  در جهان  

پس از پخش مستند تصویری با موضوع “اهمیت نظام فکری برای مپنا “بابک نجار اعرابی”، استاد دانشکده مهندسی برق و کامپیوتر دانشگاه تهران به عنوان سخنران کلیدی با موضوع”Application of Big Data Technology in Mapna” سخن گفت و با تمرکز بر BIG Data گفت: امروزه غول‌های صنعت انرژی ماننده GE و Siemens در توسعۀ ابزارهای تحلیل “کلان داده” دیجیتال سرمایه‌گذاری جدی کرده‌اند.

وی با بیان اندازه‌های کلان‌داده‌ها خاطرنشان کرد: بر اساس جدیدترین پیش‌بینی‌ها، تا سال ۲۰۲۰، میزان کلان داده یاBig Data در جهان به ۴۰Zettabytes می‌رسد.

استاد دانشکده مهندسی برق و کامپیوتر دانشگاه تهران تصریح کرد: ما باید بدانیم با کلان داده‌ها چه بهره‎ ‌ای ببریم و باید بتوانیم با روش تحلیلی، کلان داده‌ها را واکاوی کنیم، در این صورت به قول مدیران زیمنس ازBig Data بهSmart Data حرکت خواهیم کرد.

وی مشهورترین بازیگران بین‌المللی در عرصۀ کلان داده‌ها را شرکت‌های گوگل، جنرال‌الکتریک، زیمنس، فیس‌بوک و آمازون ذکر کرد و افزود: بازار کلان داده در جهان در سال ۲۰۱۴ به رقم ۲۷ میلیارد دلار رسید که نسبت به سال قبل از آن ۷ میلیارد دلار رشد داشته است.

وی به علل ورود احتمالی مپنا به بازارBig Data پرداخت و گفت: مپنا در صورت ورود به این عرصه، با روند جهانی مجموعه‌هایی مانند جنرال الکتریک و زیمنس همگام خواهد شد و با توجه به وجود نیروی انسانی زبده و متخصص در مپنا و سیستم مبتنی بر داده در مپنا، تکنولوژی و راه حل توسعه یافته در این مجموعه سرریز خواهد شد.

در ادامه توسط معاونت تحقیق و توسعه از حاضرین خواسته شد که پس از مشاهده مستند تصویری مسابقه ای با عنوان “چه آینده‌ای در انتظار ماست” با تکمیل پرسشنامه‌های مربوطه در مسابقه‌ای که به همین منظور طراحی شده شرکت کرده و با توان فکری خود در رسم مسیر آینده مپنا مشارکت کنند.

تکنولوژی بخشی از فرایند نوآوری است، اما همه آن نیست.

داریوش محجوبی استاد دانشگاه تگزاس آمریکا نیز به موضوع “رهیافت نوآوری و نقش تحقیق و توسعه” پرداخت و تکنیک را راه و روش انجام امور و کارها و تکنولوژی را دانایی و دانش نحوۀ کارها و فعالیت‌ها دانست.

وی با ذکر مثال‌هایی از تولیدات شرکت‌های بزرگ جهان، هر فعالیت کاری حرفه‌ای را شامل چهار فرآیند “چگونه می‌سازیم، چگونه می‌فروشیم، چگونه نیروی انسانی تأمین می‌کنیم و چگونه این مجموعه‌ها را با هم منسجم می‌ کنیم.” عنوان کرد.

محجوبی افزود:”هر چند تکنولوژی بخشی از فرایند نوآوری محسوب می‌شود، اما همه آن نیست و ساختار هم لازم است.”

وی در بیان ایده پردازی در مدل کوه یخ نوآوری، ” شناخت منبع ایده، قیف و مشخصه‌های محصول” را از جمله فرآیندهای ایده‌پردازی بیان کرد.

وی سپس به اهمیت توسعه منابع انسانی به منظور خلاقیت و آموزش برای امر نوآوری پرداخت و تاکید کرد: بدون مشارکت موثر توسعه بازار توسط مدیران بازاریابی در اکتساب ایده‌های نوآورانه، امر نوآوری راه به جایی نمی‌برد.

تاکید بر رهبری سازمان در هدایت مدیریت تحول و تغییر به مثابه امر زیربنایی نوآوری نیز سخن پایانی این سخنران مدعو بود و نتیجه‌گیری کرد که فرآیند نوآوری از طریق یکپارچه‌سازی امور توسعه تکنولوژی، توسعه نیروی انسانی، توسعه بازار و توسعه و نوآوری سازمانی راه به مقصد خواهد برد.

تشکیل اتاق فکر علم و فناوری در گروه مپنا

سخنران پایانی این همایش، “علی غفاری” مشاور مدیرعامل گروه مپنا در اتاق فکر علم و فناوری بود که به موضوع تولید علم و تکنولوژی در ایران و مقایسه با کشورهای پیشرفته پرداخت و با طرح سوالاتی در این زمینه اظهار داشت: در حالی که تعداد مقالات علمی در دنیا، دو میلیون و چند صد هزار برآورد می‌شود، این رقم در کشور ما به ۴۰ هزار مقاله می‌رسد که نرخ نسبتاً مناسبی است، اما از نظر فناوری و تکنولوژی کشور در شرایط نامطلوبی قرار دارد.

وی تصریح کرد: به نظر می‌رسد، علم در کشور ما بیشتر جنبه معنوی دارد، اما عامل تولید قدرت و ثروت نیست و زمانی که علم به تکنولوژی تبدیل شود، به تولید ثروت هم می‌انجامد و اقتصاد دانش بنیان محقق می‌شود.

دکتر غفاری با ارائه آمارهایی گفت: در حالی که در سال گذشتۀ میلادی، تعداد پتنت‌ها در چین ۶۰۰ هزار، در کرۀ جنوبی ۳۰۰ هزار ، در آمریکا ۴۰۰ هزار، در اروپا ۳۵۰ هزار و در ترکیه چند ده هرا است، این تعداد در ایران به ۱۰ پتنت هم نرسید.

وی در عین حال گفت، البته مپنا در سطح کشور ما یک استثناء است و شاید مپنا تنها شرکت یا معدود مجموعه‌ای است که بحث”توسعه تکنولوژی” را در دستور کار دائمی خود قرار داده است.

وی از طرح چالش‌های تولید و فناوری در دانشگاه‌ها و فرهنگستان علوم خبر داد و افزود: باید دانست هر چند انتقال تکنولوژی یکی از راه‌های تولید فناوری است، اما سرعت تولید تکنولوژی در کشورهای مبداء به میزانی بالا است که وقتی تکنولوژی را از دیگر کشورها وارد کنیم تا بخواهیم آن را بیاموزیم، آن چنان از رده خارج می‌شود که مجددا باید به دنبال انتقال تکنولوژی جدید باشیم، لذا لازم است به گونه‌ای حرکت کنیم و برنامه‌ریزی به گونه‌ای باشد که آینده نگری صورت گیرد.

وی تصریح کرد: این اقدامات در فرهنگستان علوم آغاز شده و در گروه مپنا نیز اتاق فکر علم و فناوری شکل گرفته که متشکل از تعدادی از استادان برجسته و علمی کشور خواهد بود.

به اشتراک گذاری:
اسکرول به بالا